中午一R:樓宇按揭

按揭剛好供佐二年(時間過得真快),過了罰息期,由於當時的hibor plan比較貴。

PG LUNCH 打俾銀行要求減息。問完一輪terms 職員好識做咁接去留客部。

新offer hibor +1.48%, 1.6% rebate。問了幾次cap都是P-2.9%。其他terms 不變,勝在不用轉行不用交文件及上律師樓,成本低。

綁多兩年,收返幾皮現金回贈。e 味同R Card, 括免年費差不多!!! 唔出聲就硬食

過了罰息期,大家都可以打上去問下。or use letter

http://pghk.blogspot.hk/2010/02/template.html

感謝blogger "全家福祿壽" 提醒。佢真係轉銀行。PG考慮其他因素後維持原有銀行:

https://fukluksau.blogspot.hk/2017/07/blog-post_13.html

3 則留言:

福祿壽全 說...

哈哈,感謝 PG兄分享,下次我也先考慮致電原有銀行。反正轉按多出來的 agent rebate 分分鐘都只夠俾律師費。

tata 說...

睇左你個BLOG一兩個月,真心多謝分享!
資訊有用...發掘慳$同賺$小方法...謝謝 =]

Happy Holiday Eve 說...

謝謝分享!上星期我第一次經認識您的BLOG,看到這篇文章,有樣學樣,真係R到REBATE!!

太感謝啦!