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雞腳筋鴨下巴 16蚊一籠蝦餃 地踎食肆晉身米芝蓮

雞腳筋 鴨下巴  16蚊一籠蝦餃 地踎食肆晉身米芝蓮


【本報訊】食物無分貴賤,就算是鴨下巴、雞腳筋,只經過一雙巧手,也能跟鮑參翅肚齊名,更將一間一間小店舖帶進國際權威飲食指南《米芝蓮》的殿堂。只要皮薄餡靚, 16元或與近百元的蝦餃,也同樣帶來星級享受,平民百姓擠在地踎小店也吃得開懷。《米芝蓮指南香港澳門 2010》(右圖)昨日出版,收錄了 245間來自香港獲推介的餐廳和酒店,摘星食肆 42間,包括全球最平的星級食肆北角阿鴻小吃和旺角添好運。
記者:翁煜雄 白琳 張文傑

《阿鴻小吃刁鑽滷味》

阿鴻小吃位處北角毫不起眼的小街,專做滷水鴨下巴、雞腳筋等刁鑽滷味。數月前兩名神秘女子前來吃晚飯,叫齊餐牌所有菜式,擠滿整張桌子,吃了兩小時還要打包。老闆阿鴻正暗忖兩人如此開胃之際,她們即表露身份,自稱米芝蓮職員,要求參觀廚房和廁所。阿鴻心裏暗喜,「我覺得好好彩,但係業主仲好彩,有得加租。」


一星餐廳
北角和富道 84至 94號銀輝大廈地下 4號舖


招牌菜雞腳筋分芥末及麻香味(左上角),鴨下巴(右下角)每日限賣 30多碟。

憂無徒弟傳承廚藝


阿鴻研發新式滷味成功吸引年輕食客,更自稱餐牌上所有菜式都做到逾八十分。

老闆阿鴻是開籠雀,談任何話題都「雞啄唔斷」。他入行 30多年,在鏞記學師,再轉職主理新舊機場食肆的世界之窗集團,一度升至主廚,高峯期同時打理十多間食肆,最終因壓力太大,毅然退隱。 03年沙士疫潮後他趁租金大跌,在北角和富道租了 600平方呎小舖,一半地方放飯桌,只能容納 40名食客。
最初小店非常冷清,阿鴻為保菜式新鮮,每天即晚丟掉賣剩的大盤食材。直至他推出新派滷味,少油少鹽,生意才轉虧為盈,「老一輩會嫌唔夠濃,年輕人就鍾意,有滷水味又有肉味,食完唔會口渴。」新菜式吸引大批年輕食客,再經飲食雜誌發揚光大,開業兩年才歸本,熟客包括蔡瀾和譚詠麟,「初初啲人摸上門,我仲以為佢搵人。條街咁靜,又大風,冇人行。間舖帶旺成條街之後,業主恭喜我,我恭喜番佢,啲租都貴晒。」
現時阿鴻最擔憂是找不到徒弟傳承廚藝秘笈,「後生仔都唔肯入行,條件好簡單,肯搏肯捱、唔怕我哦。」招牌菜鴨下巴每天只賣 30多碟,雞腳筋醃製兩天才上碟,比鳳爪更爽口彈牙,「打開餐牌,樣樣都起碼 80分。啲客讚好好味,我已經好開心。」

《添好運搶食靚點心》


一星餐廳
旺角廣華街 2至 20號翠園大樓 2期地下 8號舖

四季酒店龍景軒每籠點心近 100元,旺角添好運每籠 10至 18元,價錢差天共地,廚藝卻同出一轍。培哥在龍景軒學有所成,今年 3月自立門戶。添好運店如其名,地踎小館一天到晚被食客擠得水洩不通,昨日更榮升米芝蓮星級食肆。連昔日同事、龍景軒明星級行政總廚陳恩德也致電道賀,培哥笑稱「發夢都估唔到」。

堅持即叫即蒸


添好運的培哥對獲評為一星級食肆深感意外,坦言「發夢都估唔到」。
王子俊攝

侍應手捧的餐盤在食客頭頂掠過,座上客擠得手肘碰手肘,桌上瀰漫蒸籠點心的騰騰熱氣。添好運位於廣華街,夜市食客平均等逾一小時才能入座,但培哥仍然堅持即叫即蒸的宗旨,只要落錯單或擺放太久,點心也會重新再做。昔日帶培哥出身的點心師傅也經常前來試吃及提意見。
培哥得悉獲米芝蓮垂青後感非常榮幸,「好開心,好意外,冇諗過平民食肆都上榜。」他現階段不打算加價或開分店,集中火力親力親為做好點心。
米芝蓮效應瞬間爆發,食客人潮昨日下午提前來襲, 4時許門外已有 20多行食客排隊。曾光顧數次的陳小姐昨日來品嚐酥皮叉燒包及糯米雞,認為用平民價錢吃到酒店級點心,非常超值,「叉燒包個皮出面食唔到,糯米雞唔乾身又唔哽胃。我知佢上咗米芝蓮,即刻嚟食咗先,遲啲仲多人。」家住西貢的吳女士也專程光顧,「豬膶腸粉皮薄又滑,希望升格之後唔好加價。」

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